Hoe laminaat in visgraat leggen?

Lees verder

Geen recht-toe-recht-aan-laminaat: jij wil iets bijzonders. Een speels patroon, in een kleur die bij de rest van je interieur past. Wat dacht je van laminaat in een visgraatmotief? Het voordeel van laminaat is dat je deze zélf in visgraat kunt leggen. Met wat hulp uit deze blog natuurlijk.

Wij bieden jou een volledige klus-handleiding. Maar eerst vertellen we wat meer over de stijlkenmerken van een visgraatmotief.

Stijlkenmerken van een visgraatmotief

De visgraatvloer is helemaal terug van weggeweest. Waar een tijd lang vooral de horizontale en verticale legstijl werden toegepast, zien we nu de visgraatstijl steeds vaker terugkomen. Waar de legstijl van origine vooral gebruikt werd in statige, chique gebouwen, ligt het nu ook in gewone woonhuizen en appartementen. En waarom ook niet?

Een visgraatmotief is:

  • elegant, warm, romantisch en klassiek
  • Maar ook stoer en tegendraads
  • EN het is allesbehalve saai: een standaard interieur wordt ineens een stuk speelser met een visgraatvloer.

Door de verschillende opties qua kleur en look kun je altijd een visgraatmotief bij jouw interieur inpassen. Wat je stijl ook is.

Visgraat laminaat leggen

Kun je elk laminaat in visgraat leggen?

Als jij jouw laminaat nog niet hebt gekocht, is er iets dat je moet weten. Niet ieder laminaat kun je in visgraat leggen. Hier zijn speciale pakketten voor. Een verpakking visgraat-vloerdelen bestaat uit twee helften: linker-en rechterdelen.

Heel anders dan standaardlaminaat dus. Let daarom goed op of je naar de juiste laminaatsoorten aan het kijken bent. Het is natuurlijk jammer als je voor een laminaat kiest dat je niet in visgraatmotief kunt leggen.

Zelf visgraat laminaat leggen: zo doe je dat!

In deze blog focussen we ons op laminaat, omdat dat de gemakkelijkste vloer is om zelf te leggen. Waar je je vloer voor PVC moet egaliseren, en er bij parket veel gelijmd moet worden, kun je laminaat gemakkelijk in elkaar klikken.

1. Leg een ondervloer van hoge kwaliteit

Begin met het plaatsen van een ondervloer. Zeker op hoger gelegen verdiepingen is dit essentieel voor de geluidsdemping van je vloer. Daarnaast werkt een ondervloer ook isolerend. Je kunt ook de nieuwe laminaatvloer over de oude vloer leggen.

2. Haastige spoed is zelden goed: laat je laminaat acclimatiseren

Leg voordat je begint alvast  de laminaatplanken de ruimte. Wacht vervolgens zo’n 24 uur met leggen. Zo kan het materiaal goed acclimatiseren (ofwel: zichzelf aanpassen aan het klimaat). Door het laminaat de tijd te geven te acclimatiseren, verklein je de kans dat de vloer na het leggen uitzet of krimpt. Het wachten waard dus!

3. Bepaal de legrichting

Ondertussen kun je alvast de legrichting bepalen. Hiervoor geldt geen goed of fout: ga voor de richting die jij zelf het mooiste vindt.

Kom je er niet uit? Kijk dan waar het daglicht vandaan komt, en leg de punten zo neer dat het daglicht uitloopt in een punt.

4. Begin met leggen: maak een starterspunt

In de meeste visgraat laminaatpakketten zit een starterspunt. Door deze punt te kopiëren kun je jouw gehele laminaat maken.

Begin met leggen in de gewenste legrichting. Hierbij is het belangrijk dat je eerst één lijn maakt over de gehele breedte. Met de linker-en rechterhelften uit jouw laminaatpakket kun je de starterspunt kopiëren.

5. Bepaal de lengte van de planken en snijd ze in de juiste maat

De kans is groot dat je veel snijverlies hebt (12-15%), omdat de linker-en rechterhelften in je laminaatpakket standaard maten zijn. En niet iedere ruimte is hetzelfde.

Zorg dus dat je voldoende laminaat in huis hebt en dat je je laminaat kunt zagen. Teken eerst af met een potlood, en zaag bij voorkeur met een verstekzaag. Die kun je gemakkelijk vastzetten op een hoek van 45 graden.

6. Klik je laminaat stap-voor-stap in elkaar

Werk volgens de punten van een visgraatmotief. Na ieder geklikte punt, kun je deze gemakkelijk naast elkaar controleren en vastmaken. Het is even een monnikenwerkje, maar als je eenmaal klaar bent heb je er jaren plezier van.

Wist je dat kwalitatieve laminaat tegenwoordig wel zo’n 20 jaar mooi blijft? Even op de tanden bijten dus en raffel het klusje niet af. Leg het werk desnoods even aan de kant om morgen verder te gaan.

Je kunt het werk ook uitbesteden

Kom je er niet uit, of schrikt het vele werk je af? Wij staan voor je klaar om de klus van je over te nemen, of om je te helpen bij het beantwoorden van vragen.

Neem vrijblijvend contact op met 040 Klusbedrijf.

PVC of parket in visgraatmotief leggen

Je kunt ook parket of PVC gebruiken voor jouw visgraatvloer. Een nadeel is voor velen echter wel de hogere prijs. Daarnaast adviseren we je om niet zelf een parket of PVC vloer te plaatsen, gezien de complexiteit van de materialen.

Vraag om advies aan jouw vloerenleverancier over welk materiaal het beste bij jouw wensen past.

Leer meer over klussen

Ben jij een klus fan? Benieuwd naar hoe wij verschillende klusjes in huis aanpakken? Bekijk dan ook de rest van onze blogs. Daar nemen we je mee in allerlei klussen, en beantwoorden we veel gestelde vragen.

Bijvoorbeeld:

Heeft u vragen of advies nodig over het leggen van visgraat laminaat of zoek je een klusbedrijf voor het plaatsen van plinten? Neem dan nu contact op via info@040klusbedrijf.nl of bel naar 040-2051882

Onze referenties

Dit vond de klant

Onze klanten zijn ons visitekaartje, dus we doen er alles aan hen goed van dienst te zijn. Veel mensen gingen u voor als tevreden klant bij 040 Groep. Wilt u meer weten over hun ervaringen?

Bekijk alle referenties

Wil Doeselaar

Overkapping bouwen in Bruinisse

De firma 040 Klusbedrijf heeft een netjes afgewerkte overkapping gebouwd van circa 3m x 7m met daarin verwerkt een lichtkoepel.
Het geheel is gebouwd in een zeer kort tijdbestek van 2 dagen tijdens onze afwezigheid en zij zijn daarbij zeer netjes en zorgvuldig te werk gegaan.

Dagelijks genieten wij nu van de perfecte in ons bestaande metalen dak geïntegreerde waterdichte overkapping van ons terras met voldoende licht door de lichtkoepel. Doormiddel van deze recensie willen wij potentiële klanten die op zoek zijn naar vaklieden met liefde voor hun vak de firma 040 Klusbedrijf dan ook van harte aanbevelen. Naast een scherpe prijs levert deze firma een goed product die daar waar mogelijk geheel is afgestemd op uw wensen.

adviseur 040 klusbedrijf

Heeft u vragen?

Neem contact met ons op!

Neem telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

Onze tevreden klanten gaven ons deze review score ...

9,8
Werknemers 040 Klusbedrijf

Onze klanten beoordeelden 040 Klusbedrijf met een gemiddelde score van: 9,8. Wilt u weten hoe 040 Klusbedrijf door anderen is beoordeeld? Bekijk de reviews van onze klanten. Of geef zelf een beoordeling.

Beoordeel nu zelf

Wilt u een vrijblijvende & gratis offerte ontvangen?

offerte bij 040 Klusbedrijf

U ontvangt van 040 Klusbedrijf vooraf gratis een vrijblijvende offerte. Vraag een offerte aan en ontvang zo snel mogelijk een prijsvoorstel.

Offerte aanvragen
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×