Laminaat leggen, in de lengte of breedte?

Lees verder

Wist je dat de legrichting van jouw laminaatvloer bijdraagt aan de uitstraling van de ruimte? Het kan een ruimte groter, of juist kleiner maken.

Er zijn verschillende legrichtingen mogelijk. Ben jij benieuwd in welke legrichting jij jouw laminaat het beste kunt leggen? Wij leggen het uit.

Legrichtingen laminaat

Je kunt door middel van laminaat zorgen voor een bepaald optisch effect in jouw kamer. De legrichting van het laminaat kan er namelijk voor zorgen dat een kamer langer, smaller of juist breder lijkt.

Heb je een kamer die niet zo lang is? Je kunt de ruimte een stuk langer laten lijken door de vloer in de lengte te leggen.

Heb jij juist een smalle en lange kamer? Plaats dan jouw laminaat in de breedte en je zult er (optisch) een heel stuk bij krijgen! Voordat je begint met het leggen van laminaat, moet je eerst de juiste ondervloer leggen.

Daarna kan je deze verschillende legrichtingen toepassen:

Verticale legrichting

Als je het laminaat in de lengte plaatst, zal dit ervoor zorgen dat jouw ruimte langer lijkt. Je zult meer diepgang creëren in de ruimte.

Horizontale legrichting

Leg je jouw laminaat in de breedte, dan zal de ruimte breder lijken. Dit wordt vooral gedaan in smalle ruimtes.

Laminaat leggen, in de lengte of breedte

Diagonale legrichting

Wil jij jouw kamer groter laten lijken? Dan kun je de planken het beste diagonaal plaatsen. Een diagonale vloer zorgt niet alleen voor een grotere uitstraling van jouw kamer, het geeft ook een speels effect.

Let op: deze manier van laminaat leggen is veruit het moeilijkst en moet dus nauwkeurig worden gedaan.

Visgraat legrichting

Bij een visgraatvloer worden de planken om en om in een hoek van 45 graden geplaatst. Het vergrotende effect van de visgraatvloer is vergelijkbaar met een diagonaal gelegd laminaat.

Daarnaast krijgt jouw kamer met een visgraatvloer een luxueuze uitstraling.

Laminaat legrichting tips

Over het algemeen is de legrichting van het laminaat een kwestie van smaak. Je kunt het in principe nooit fout doen, zolang je zelf maar tevreden bent met het resultaat.

Kom je er niet uit? Dan kun je de legrichting van jouw laminaat bepalen aan de hand van een aantal vuistregels:

Legrichting laminaat bepalen aan de hand van lichtinval

Om te bepalen welke legrichting jij het laminaat het beste kunt leggen, kun je het beste kijken naar de belangrijkste lichtbron in de ruimte.

Dus, waar komt in die kamer het meeste licht vandaan? Meestal zijn dit de ramen of bijvoorbeeld tuindeuren.

Lichtbronnen bevinden zich vaak in de lengte van de ruimte. Om het meest natuurlijke effect te creëren kun je het laminaat het beste in dezelfde richting leggen.

Telt de ruimte meerdere lichtbronnen met evenveel lichtinval? Dan maakt het niets uit welke legrichting je aanhoudt.

Legrichting laminaat evenwijdig aan de deur

Een andere veelgebruikte regel is om het laminaat parallel aan de meest gebruikte deuropening in de kamer te leggen.

Staat dit haaks op de grootste lichtbron, zoals bijvoorbeeld het raam? Kijk dan simpelweg wat je zelf het mooiste vindt.

Breedte en lengte van de planken

Niet alleen de richting van het laminaat heeft grote invloed op het optisch vergroten van jouw overloop of slaapkamer. Ook de lengte en breedte van de planken hebben hier namelijk invloed op.

Bredere planken kun je heel goed gebruiken in grotere kamers. Plaats je brede planken in een kleine ruimte? Dan zal deze ruimte veel kleiner gaan lijken.

Legrichting laminaatvloer over laminaat

Ga jij een nieuwe laminaatvloer over een bestaande laminaatvloer leggen? Dan kun je de richting van jouw nieuwe vloer bepalen aan de hand van de laminaatvloer die er al ligt. Bekijk ook onze blog over laminaat over laminaat leggen, voor meer tips en informatie daarover.

In het kort: dé drie factoren die de legrichting beïnvloeden

Kortom, er zijn grofweg drie factoren die invloed hebben op de legrichting van het laminaat:
– De grootste lichtbron
– Het soort ondergrond
– De meest gebruikte deuropening

Vrijblijvend advies

Heb je nog vragen naar aanleiding van deze blog of heb je hulp nodig bij renovatie of verbouwing van jouw woning? Wij helpen je graag. Neem vrijblijvend contact op, mail naar info@040klusbedrijf of bel naar 040-2051882. Daarnaast kunt u ons bereiken voor diverse klusjes, zoals het plaatsen van plinten.

Ben je op zoek naar nog meer klusadviezen of wil je nog meer informatie over 040 Klusbedrijf?

Bekijk dan onze blogs.

 

adviseur 040 klusbedrijf

Heeft u vragen?

Neem contact met ons op!

Neem telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

Onze tevreden klanten gaven ons deze review score ...

9,8
Werknemers 040 Klusbedrijf

Onze klanten beoordeelden 040 Klusbedrijf met een gemiddelde score van: 9,8. Wilt u weten hoe 040 Klusbedrijf door anderen is beoordeeld? Bekijk de reviews van onze klanten. Of geef zelf een beoordeling.

Beoordeel nu zelf

Wilt u een vrijblijvende & gratis offerte ontvangen?

offerte bij 040 Klusbedrijf

U ontvangt van 040 Klusbedrijf vooraf gratis een vrijblijvende offerte. Vraag een offerte aan en ontvang zo snel mogelijk een prijsvoorstel.

Offerte aanvragen
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×