Laminaat over laminaat leggen, een goed idee?

Lees verder

Een nieuwe vloer kan een groot verschil maken in het aanzicht van jouw interieur. Laminaat is een populaire optie en dat is niet voor niets.

Het is namelijk steeds moeilijker te onderscheiden van een echte houten vloer. Daarnaast is laminaat een stuk goedkoper en gemakkelijker te onderhouden.

Ligt er al laminaat in jouw woning en wil je hier nieuw laminaat overheen leggen? In deze blog vertellen we je graag wat mogelijk is, en wat de voor-en nadelen zijn.

Kun je laminaat over laminaat leggen?

Door laminaat over laminaat heen te leggen, bespaar je veel tijd. Je hoeft de oude vloer er namelijk niet eerst uit te slopen. Er zijn wel een aantal factoren waar je rekening mee moet houden wanneer je laminaat over een bestaande laminaatvloer gaat leggen.

 1. Zorg voor een stabiele ondergrond
  Zorg ervoor dat de ondervloer stabiel is. Let op: dit is meestal niet automatisch het geval bij laminaat. Dit komt doordat laminaat zwevend wordt gelegd en de vloer hierdoor meestal een klein beetje zal veren. Als je er vervolgens nog een laag laminaat overheen legt, zal de vering alleen maar erger worden. Die vering is niet goed voor het laminaat en zorgt ervoor dat het laminaat sneller gaat slijten. Mocht jouw ondergrond dus niet stabiel zijn doordat het laminaat veert, dan raden wij aan om de oude laminaatvloer er toch uit te halen en te zorgen voor een stabiele ondergrond, zoals egaal beton, cement of een “foam”(=schuim) ondervloer.
 2. Zorg voor een goede isolatie
  Een ondergrond biedt, naast een stevig gelegde vloer, ook een goede isolatie van geluid en vocht. Mocht je ervoor kiezen om geen ondergrond te plaatsen, ga dan altijd even na of jouw huidige ondergrond kan voldoen als isolatie.
 3. Pas op voor deuren, drempels en plinten
  Houd er daarnaast rekening mee dat de vloer een stukje hoger zal worden wanneer je een laminaatvloer over laminaat gaat leggen. Hier kun je in de problemen komen met jouw deuren, drempels en plinten. Echter, de problemen zijn minimaal; in het ergste geval hebben de deuren, drempels en plinten wat aanpassingen nodig. Aangezien de laminaatvloeren tegenwoordig vrij dun zijn, zorgt de verhoging van de vloer meestal niet voor dit soort problemen.

Nadelen laminaat over laminaat

Voor de meeste mensen wegen de voordelen van laminaat over laminaat plaatsen op tegen de nadelen. Maar we willen je graag wel informeren over de risico’s/nadelen:

 1. Vloerverwarming
  Ligt er een vloerverwarming onder de oude laminaatvloer? Het effect van de vloerverwarming zal sterk verminderen wanneer je een nieuwe laag laminaat over het oude laminaat plaatst.
 2. Verhoging van de vloer
  Wanneer je een nieuwe laag laminaat over de oude laag plaatst, zal de vloer hoger worden.  Het gevolg hiervan kan zijn dat je in de problemen komt bij deuren, kozijnen en drempels. Soms zijn er dan aanpassingen nodig die meer werk kosten dan het slopen van je oude laminaatvloer.
 3. Krakende vloer
  Onder een laminaatvloer ligt een laag isolatiemateriaal. Dit materiaal dient o.a. als geluidsisolatie. De geluidsdemping zal verdwijnen zodra er twee lagen laminaat over elkaar worden geplaatst zonder ondervloer. Wanneer de vloeren elkaar raken, zal het gaan kraken. Wil je dit probleem oplossen? Dan ben je genoodzaakt om een isolerende ondervloer te plaatsen onder de nieuwe laag laminaat.

Hoe laminaat over bestaand laminaat leggen?

Ga je laminaat over laminaat leggen en vraag je jezelf af hoe je dit het beste kunt doen? Om ervoor te zorgen dat jouw vloer stevig ligt, kun je de nieuwe laag laminaat het beste haaks op de oude laminaatvloer leggen. Als je het laminaat haaks op de oude laminaatvloer plaatst, voorkom je dat het laminaat bol gaat staan.

Zelf laminaat over laminaat leggen

Laminaatvloeren zijn gemakkelijk zelf te plaatsen doordat de vloerdelen aan de zijkant zijn voorzien van een kliksysteem. Je hebt voor het aanleggen van laminaat om deze reden geen gereedschap of lijm nodig.

Meer informatie over het leggen van een nieuwe vloer?

Heb je nog vragen naar aanleiding van deze blog, heb je hulp nodig bij renovatie of verbouwing  van jouw woning of zoek je een klusjesman voor het laten plaatsen van plinten? Wij helpen je graag. Neem vrijblijvend contact op, mail naar info@040klusbedrijf of bel naar 040-2051882.

Wil je graag nog meer informatie over 040 Klusbedrijf of ben je op zoek naar nog meer klusadvies? Bekijk dan onze blogs.

Onze referenties

Dit vond de klant

Onze klanten zijn ons visitekaartje, dus we doen er alles aan hen goed van dienst te zijn. Veel mensen gingen u voor als tevreden klant bij 040 Groep. Wilt u meer weten over hun ervaringen?

Bekijk alle referenties

Loes Aerts

Badkamer verbouwen in Eindhoven

Wij zijn zeer tevreden over de uitgevoerde werkzaamheden door 040 Klusbedrijf uit Eindhoven. Er is een volledig nieuwe badkamer gebouwd. Sanitair en Tegels zijn eveneens geleverd door het Klusbedrijf. Van de sloop tot de oplevering is alles keurig bijgehouden. Er wordt gewerkt door vakkundige en vooral nette mensen. Wij raden iedereen aan voor een badkamer naar 040 Klusbedrijf te gaan.

adviseur 040 klusbedrijf

Heeft u vragen?

Neem contact met ons op!

Neem telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

Onze tevreden klanten gaven ons deze review score ...

9,8
Werknemers 040 Klusbedrijf

Onze klanten beoordeelden 040 Klusbedrijf met een gemiddelde score van: 9,8. Wilt u weten hoe 040 Klusbedrijf door anderen is beoordeeld? Bekijk de reviews van onze klanten. Of geef zelf een beoordeling.

Beoordeel nu zelf

Wilt u een vrijblijvende & gratis offerte ontvangen?

offerte bij 040 Klusbedrijf

U ontvangt van 040 Klusbedrijf vooraf gratis een vrijblijvende offerte. Vraag een offerte aan en ontvang zo snel mogelijk een prijsvoorstel.

Offerte aanvragen
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×