Wat is een overkapping, serre of veranda?

Lees verder

Alle drie de termen worden vaak door elkaar gebruikt, maar wat is nu het verschil? Dit is belangrijk om te achterhalen, voordat u er zelf een gaat bouwen of laat bouwen. In deze blog gaat we dieper in op wat een overkapping, serre en veranda exact is. Ook bespreken we de gelijkenissen en de verschillen tussen de drie termen voor buitenconstructies.

Wat is een overkapping?

Een overkapping is in essentie een vrijstaand dak ondersteund door palen. Het is ontworpen om beschutting te bieden tegen verschillende weerselementen, zoals regen en sneeuw. De specifieke benaming van een overkapping hangt af van het beoogde gebruik. Stel u plaatst uw auto onder een overkapping, dan wordt het een carport genoemd.

Dit geldt ook voor een overkapping in de tuin, die als ontspanningsruimte wordt gebruikt. Dan wordt de overkapping in veel gevallen een terrasoverkapping of losstaande veranda genoemd. Er zijn dus veel soorten overkappingen, elk met een eigen functie en benaming.

Wat is een serre?

Een serre is een aanbouw aan een huis, meestal gemaakt van glas en metaal of hout. Het dient als extra kamer en laat veel licht binnen in de woning. Het is eigenlijk een soort van overgangsruimte tussen binnen en buiten. In een serre kunt u genieten van uw tuin, zonder last te hebben van de weersinvloeden van buiten.

Een serre wordt vaak gebruikt als zitkamer, eetkamer of plantenkas. Dankzij de glazen wanden en dak heeft u een mooi uitzicht op de omgeving.

Wat is een veranda?

Een veranda is een overkapping die direct aan een woning is bevestigd, waardoor u ook bij slechtere weersomstandigheden van de tuin en de buitenlucht kunt genieten. De ruimte wordt vaak verrijkt met een warmtebron, zoals een warmtelamp.

Het onderscheid tussen een veranda en een overkapping is dat een veranda altijd aan een zijde van de woning vastzit, terwijl een overkapping op elke gewenste plek in de tuin vrijstaand kan zijn.

Wat is het verschil tussen een overkapping, veranda en serre?

Het verschil tussen een overkapping en een veranda hebben we hierboven al kort toegelicht. Het onderscheiden tussen een overkapping, veranda en serre kan erg verwarrend zijn, want alle drie dienen als uitbreiding van de leefruimte en beiden bescherming tegen weersinvloeden.

Zo is een overkapping een vrijstaand dak op palen, bedoeld om beschutting te bieden tegen weerselementen zoals regen en sneeuw. Deze structuur kan overal in de tuin geplaatst worden en dient verschillende doeleinden, zoals een carport of terrasoverkapping, afhankelijk van het gebruik.

Een veranda daarentegen is altijd direct aan het huis bevestigd, creëert een overdekte ruimte die het mogelijk maakt om ook bij slecht weer van de buitenlucht te genieten, vaak verhoogd met een warmtebron voor extra comfort. Hoewel een veranda en een overkapping qua functie vergelijkbaar kunnen zijn, is de veranda een permanent onderdeel van de woning. Dit is niet het geval bij een overkapping.

Het verschil tussen serre en een veranda zit het voornamelijk in het materiaal. Een serre is vaak vervaardigd uit glas en metaal of hout en is eveneens een aanbouw aan het huis. Zo is het volledig geïntegreerd met de woning en zorgt een serre voor meer natuurlijk licht binnen de woning.

Het belangrijkste verschil zit in de constructie en het doel: een overkapping is een veelzijdige, vrijstaande structuur, een veranda is een overdekt terras vast aan het huis, en een serre is een volledig geïntegreerde, glazen uitbouw die dient als extra woonruimte.

Is een overkapping een uitbouw of aanbouw?

Een overkapping wordt over het niet beschouwd als een uitbouw of aanbouw, omdat deze over het algemeen vrijstaand is.

De buitenconstructie staat dus los van het hoofdgebouw. Een uitbouw is een verlengstuk van een bestaande ruimte van het huis, waarbij de oorspronkelijke buitenmuur doorgetrokken wordt om meer binnenruimte te creëren.

Een aanbouw daarentegen is een nieuwe ruimte die aan het huis wordt toegevoegd, waardoor de bestaande structuur van het huis uitbreidt met een nieuw deel dat vastzit aan het huis.

Een overkapping kan wel als aanbouw worden gezien als deze direct aan het huis vastzit en integraal onderdeel uitmaakt van het gebouw, zoals een veranda of serre. Dus, afhankelijk van de constructie en de wijze waarop de overkapping is verbonden met het hoofdgebouw, kan het soms als een aanbouw worden beschouwd, maar niet als een uitbouw.

Meer weten over overkappingen?

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van overkappingen of bent u van plan een overkapping te laten plaatsen? Dan kan 040 Klusbedrijf u daarbij helpen. Wij zijn gespecialiseerd in het plaatsen van overkappingen in Brabant en het noorden van Limburg. Zo plaatsen wij regelmatig overkappingen in Eindhoven, Veldhoven, Nuenen, Helmond en Best.

Andere diensten van ons klusbedrijf

Naast het plaatsen van overkappingen biedt 040 Klusbedrijf kunt u ons bereiken voor ook andere klussen in en rondom uw huis. Van renovatie en verbouwingen tot onderhoud en reparatie, wij hebben de expertise in huis om uw huis te transformeren. Ons klusbedrijf staat garant voor kwaliteit en betrouwbaarheid, ongeacht de grootte of complexiteit van uw project. Neem contact met ons op voor meer informatie!

Onze referenties

Dit vond de klant

Onze klanten zijn ons visitekaartje, dus we doen er alles aan hen goed van dienst te zijn. Veel mensen gingen u voor als tevreden klant bij 040 Groep. Wilt u meer weten over hun ervaringen?

Bekijk alle referenties

Alexander de Bakker

Aanvraag diverse werkzaamheden

Razendsnel accuraat en onafhankelijk advies.

Erg vriendelijk en correct. volgende klus gaan we zeker hier laten doen.

adviseur 040 klusbedrijf

Heeft u vragen?

Neem contact met ons op!

Neem telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

Onze tevreden klanten gaven ons deze review score ...

9,8
Werknemers 040 Klusbedrijf

Onze klanten beoordeelden 040 Klusbedrijf met een gemiddelde score van: 9,8. Wilt u weten hoe 040 Klusbedrijf door anderen is beoordeeld? Bekijk de reviews van onze klanten. Of geef zelf een beoordeling.

Beoordeel nu zelf

Wilt u een vrijblijvende & gratis offerte ontvangen?

offerte bij 040 Klusbedrijf

U ontvangt van 040 Klusbedrijf vooraf gratis een vrijblijvende offerte. Vraag een offerte aan en ontvang zo snel mogelijk een prijsvoorstel.

Offerte aanvragen
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×