Ondervloer laminaat leggen: Welke kant boven?

Lees verder

Ga jij laminaat leggen in jouw woning? Dan is het belangrijk dat de vloer eerst wordt voorzien van een goede ondervloer. Hoewel de ondervloer niet meer zichtbaar is zodra het laminaat ligt, is het leggen van een ondervloer heel belangrijk. Je hebt de ondervloer namelijk nodig om geluid te dempen, vocht tegen te houden en de ondergrond te egaliseren. De legriching van het laminaat heeft geen invloed op het leggen van de ondervloer.

Hoe leg je een ondervloer op de juiste manier? Welke kant van de ondervloer moet bijvoorbeeld boven? In deze blog leggen we je uit hoe jouw ondervloer beste gelegd kan worden.

Hoe leg je een ondervloer?

Het leggen van een ondervloer is in principe niet moeilijk. Echter, het is wel belangrijk dat dit klusje goed wordt uitgevoerd, anders heb je kans op grote problemen met de laminaatvloer die erop komt te liggen.

Wij helpen je graag een handje op weg, door middel van het volgende vier-stappenplan:

1. Kies de juiste ondervloer

Er zijn meerdere soorten ondervloeren beschikbaar. Al deze ondervloeren hebben verschillende eigenschappen. Welke ondervloer het beste is voor jouw laminaat, hangt af van de situatie.

Bij het uitkiezen van de juiste ondervloer houd je rekening met verschillende factoren:

Welke dekvloer (ondergrond) ligt er?

De dekvloer is van groot belang bij het kiezen van jouw ondergrond. Hierbij is het vooral belangrijk dat je een onderscheid maakt tussen een houten of betonnen ondervloer.

  • Ligt er een houten ondervloer, dan kun je het beste kiezen voor ondervloerplaten met een hoger egaliserend vermogen.
  • Ligt er een betonnen ondervloer? Dan moet je rekening houden met optrekkend vocht. In dat geval moet je de ondervloer eerst bedekken met een vochtscherm.
  • Is jouw vloer voorzien van vloerverwarming? Houd er dan rekening mee dat een ondervloer met warmte-isolatie ervoor zal zorgen dat de warmte van de vloerverwarming minder goed wordt doorgelaten.

Kijk altijd goed naar de kenmerken van de ondervloer voordat je deze over jouw vloerverwarming legt.

In welke ruimte ga je de ondervloer leggen?

Welke ondervloer het meest geschikt is, hangt ook af van de ruimte waarin je de vloer gaat leggen. Over het algemeen gelden er verschillende regels per verschillende ruimte:

  • Ga je de ondervloer plaatsen op de begane grond? Dan moet je rekening houden met eventueel optrekkend vocht. In dit geval raden wij aan om eerst een folie te plaatsen en daarna pas de ondervloer. Er zijn om deze reden ook ondervloeren beschikbaar die voorzien zijn van deze folie én de ondervloer in één.
  • Ga je de ondervloer plaatsen in een flat of appartement? Houd dan rekening met de geluidsnorm van 10 decibel. Deze norm is opgesteld om geluidsoverlast te voorkomen. Kies dus voor een ondervloer met goede geluidsisolatie.

2. Oude vloer verwijderen

Nadat je jouw ondervloer hebt uitgekozen is het tijd om de oude vloer eruit te halen. Dit klusje is vaak snel geklaard, helemaal wanneer je de oude vloer niet wilt bewaren en deze er dus niet voorzichtig uit hoeft te breken.

Heb je jouw oude vloer verwijderd en zie je dat de ondergrond oneffenheden heeft? Dan is het belangrijk dat de oneffenheden weggewerkt worden voordat je de ondervloer gaat leggen. Een bultje kan worden weggewerkt met een stekertje. Een kuiltje kan worden weggewerkt met egaliseercement. Je kunt er ook voor kiezen om laminaat over de oude vloer te leggen.

3. Heb je een ouder huis? Leg dan spaanplaten onder de vloer.

De vloerdelen van oudere huizen gaan op den duur bol staan. Voordat je hier laminaat op gaat leggen is het belangrijk dat je de vloer eerst vlak maakt met spaanplaat. Denk er hierbij aan om langs de muren een paar millimeter ruimte open te houden, omdat de spaanplaten nog ietwat uit kunnen zetten.

4. Leg de ondervloer: welke kant van de ondervloer moet boven?

Nu jouw oude vloer eruit is gehaald en de ondervloer egaal is, kun je de ondervloer gaan leggen.

Welke kant van jouw ondervloer boven moet liggen, hangt af van het type ondervloer. Over het algemeen geldt dat de aluminiumkant bovenaan geplaatst moet worden. Is dit niet het geval? Dan staat dit vermeld in de instructies van de ondervloer. Het is dus belangrijk dat je de instructies goed doorleest voordat je de ondervloer gaat leggen.

Wat gebeurt er als je de ondergrond verkeerd legt?

Leg je de ondervloer verkeerd? Dan betekent dit dat de damp-remmende laag aan de bovenkant zit. Het vocht dat verdampt uit de vloer, hoopt zich dan op in de isolerende laag van de ondervloer.

Risico’s zijn:

  • Minder geluidswerend.
  • Kromtrekken of opzwellen van het laminaat. Uiteindelijk zal je vloer hierdoor gaan kraken of bol gaan staan.

Ligt jouw ondervloer verkeerd en wil je aanspraak maken op de garantie van de vloer-leverancier? Dat is helaas niet mogelijk. De vloer moet namelijk goed geplaatst zijn om aanspraak te kunnen doen op de garantie. Dit is een risico dat je zelf draagt.

Kortom, het is belangrijk dat je goed in de instructies kijkt welke kant van de ondervloer boven moet liggen.

Meer informatie?

Heb je nog vragen naar aanleiding van deze blog? Bekijk dan onze kleine klussen pagina of neem contact op met 040 Klusbedrijf via info@040klusbedrijf of bel naar 040-2051882.

Wil je nog meer klusadvies? Neem dan een kijkje in onze andere blogs.

Onze referenties

Dit vond de klant

Onze klanten zijn ons visitekaartje, dus we doen er alles aan hen goed van dienst te zijn. Veel mensen gingen u voor als tevreden klant bij 040 Groep. Wilt u meer weten over hun ervaringen?

Bekijk alle referenties

Loes Aerts

Badkamer verbouwen in Eindhoven

Wij zijn zeer tevreden over de uitgevoerde werkzaamheden door 040 Klusbedrijf uit Eindhoven. Er is een volledig nieuwe badkamer gebouwd. Sanitair en Tegels zijn eveneens geleverd door het Klusbedrijf. Van de sloop tot de oplevering is alles keurig bijgehouden. Er wordt gewerkt door vakkundige en vooral nette mensen. Wij raden iedereen aan voor een badkamer naar 040 Klusbedrijf te gaan.

adviseur 040 klusbedrijf

Heeft u vragen?

Neem contact met ons op!

Neem telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

Onze tevreden klanten gaven ons deze review score ...

9,8
Werknemers 040 Klusbedrijf

Onze klanten beoordeelden 040 Klusbedrijf met een gemiddelde score van: 9,8. Wilt u weten hoe 040 Klusbedrijf door anderen is beoordeeld? Bekijk de reviews van onze klanten. Of geef zelf een beoordeling.

Beoordeel nu zelf

Wilt u een vrijblijvende & gratis offerte ontvangen?

offerte bij 040 Klusbedrijf

U ontvangt van 040 Klusbedrijf vooraf gratis een vrijblijvende offerte. Vraag een offerte aan en ontvang zo snel mogelijk een prijsvoorstel.

Offerte aanvragen
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×