Zelf uw dakkapel schoonmaken? Volg ons stappenplan

Lees verder

U bent vast ontzettend tevreden over uw dakkapel. Het geeft meer licht, meer ruimte en een groter gebruiksoppervlakte in uw woning. Een en al voordelen dus. Maar vergeet niet dat ook een dakkapel moet worden onderhouden.

Een goede schoonmaakbeurt is een goed begin voor lang plezier van uw uitbouw. Wilt u zelf uw dakkapel schoonmaken? Wij leggen u graag uit hoe u dat het beste doet.

Eerst even in het kort: wat is een dakkapel? Een dakkapel is een gedeeltelijke ophoging van het dak met ramen erin. Deze ophoging geeft uw ruimte meer licht en tegelijk ook meer ruimte. Hierdoor kunt u de ruimte een stuk beter benutten.

Benodigdheden bij het schoonmaken van een dakkapel

Om te zorgen dat uw dakkapel grondig wordt gereinigd, is het belangrijk dat u de juiste benodigdheden bij de hand hebt. Het zal u misschien verbazen, maar als u het regelmatig bijhoudt, heeft u niet veel meer nodig dan wanneer uw de keuken een poetsbeurt geeft.

Verzamel het volgende:

 • Allesreiniger of afwasmiddel
 • Handveger en blik
 • Een emmer
 • Een spons
 • Een tuinslang of gieter
 • Een ladder of steiger

Stappenplan voor het schoonmaken van uw dakkapel

En dan nu het antwoord op de vraag: hoe maak je een dakkapel schoon? Hiervoor geven we u graag een eenvoudig stappenplan zodat u zelf uw dakkapel kan schoonmaken wanneer het u uitkomt. Met het stappenplan laten we u gelijk weten hoe u een boeiboord schoon kan maken. Een boeiboord is de opstaande rand van een plat dak, dakgoot, of dakrand.

Maak in deze 4 eenvoudige stappen uw dakkapel schoon:

Stap 1: Ga veilig te werk

Het is belangrijk dat u veilig te werk gaat. Neem er dan ook een aantal uur de tijd voor en zorg dat u een veilige werkplek heeft. Ga niet half uit het raam hangen omdat u denkt dat u erbij kunt, maar gebruik een steiger of een stevige ladder. Bent u niet zeker over de stevigheid van uw ladder? Zorg dan dat u iemand heeft die de ladder tijdens het schoonmaken vasthoudt.

Stap 2: Maak eerst het dak schoon

Het is belangrijk dat u eerst even het dak schoonmaakt voordat u aan de grote schoonmaak begint. Dit is het handigste om te doen met een handveger en blik: hiermee krijgt u het grootste vuil weg. Door eerst het dak schoon te maken, zorgt u ervoor dat u gedurende de schoonmaak geen extra vuil tegenkomt.

Stap 3: Poetsen maar!

En dan nu aan de slag. U heeft de emmer gevuld met een sopje en heeft uw spons gereed. Het poetsen gaat beginnen. Ga met de spons en het schoonmaakspul over uw dakkapel en schoonmaken maar.

Denkt u dat het schoon is? Ga met de gieter of tuinslang over de dakkapel en sproei het sop weg. Zo kunt u zien of u al helemaal klaar bent.

Stap 4: Controleer de afvoerbuizen

Als u dan toch naar boven bent geklommen, kunt u net zo makkelijk meteen de afvoer van de regenpijpen, de boeiboord en eventuele luchtafvoerbuizen schoonmaken.

Op de dakkapel wil in de herfst nog wel eens een bladerdek achterblijven. Deze bladeren verstoppen de afvoeren, met alle gevolgen van dien, zoals daklekkages. En dat wilt u natuurlijk voorkomen.

Voordelen van dakkapel schoonmaken

Uw dakkapel grondig reinigen voorkomt nare gevolgen. Eén tot twee keer per jaar uw dakkapel schoonmaken is echt geen overbodige luxe. We zetten dan maar ook al te graag de voordelen van het reinigen van een dakkapel op een rijtje:

 • Het voorkomt vieze aanslag die ook in het materiaal gaat zitten
 • Het heeft een positieve invloed op de levensduur van de dakkapel
 • De dakkapel ziet er na schoonmaak weer zo goed als nieuw uit

Genoeg reden dus om uw dakkapel het hele jaar door schoon te houden!

Hoe vaak moet een dakkapel worden schoongemaakt?

Nu u weet waarom het belangrijk is om uw dakkapel schoon te houden en wat u daar allemaal voor nodig heeft, bent u waarschijnlijk ook wel benieuwd hoe vaak deze schoonmaak moet plaatsvinden. De schoonmaak van de dakkapel is sterk afhankelijk van het weer. Hoe vaak u de dakkapel moet schoonmaken, ligt aan de weersomstandigheden en aan de omgeving waar u woont. Zo zorgen de afwisselende weersomstandigheden, bladeren, sneeuw en andere omgevingsfactoren voor vervuiling.

Zo is het in de meeste gevallen belangrijk dat een dakkapel minimaal één keer per jaar wordt schoongemaakt. Maar het kan ook voorkomen dat het net een keertje meer of minder is. Houd uw dakkapel goed in de gaten en dan merkt u zelf wanneer het weer tijd is voor een grondige schoonmaakbeurt.

Wat u niet moet doen bij het schoonmaken van een dakkapel

Zoals bij net zoveel andere dingen is het van tevoren handig om te weten wat u in ieder geval niet moet doen. Zo voorkomt u extra vervuiling of eventuele beschadigingen die de dakkapel anders op zou lopen. Het is belangrijk dat u geen gebruik maakt van een hogedrukreiniger. Hoe praktisch dit misschien ook lijkt, de hoge druk van de reiniger kan het juist zorgen voor schade aan het kapel.

Daarnaast is het belangrijk dat u agressieve schoonmaakmiddelen achterwege laat. Denk daarbij aan ammoniak of bleekmiddel. Sommige producten zijn namelijk zo heftig dat ze aluminium, lichte metalen, hout oppervlakken en kunststoffen aantasten. Oftewel het materiaal waarvan uw dakkapel is gemaakt, kan gaan breken of splijten en dat is natuurlijk allesbehalve wat u wilt.

3 extra tips om een dakkapel te reinigen

Als afsluiter geven we u graag nog wat extra tips mee voor wanneer u uw dakkapel zelf gaat schoonmaken:

 1. Breng voor extra bescherming een laag wax aan op de dakkapel
 2. Los de allesreiniger op in een emmer met warm water
 3. Gebruik geen schuursponsje, maar een zachte spons.

Hulp nodig? Weet dat 040 Klusbedrijf voor u klaar staat

Zit u na het lezen van deze blog nog steeds met vragen, wilt u graag advies ontvangen of gaat u liever niet zelf aan de slag? Dan helpen de ervaren medewerkers van 040 Klusbedrijf u graag.

Naast een grondige dakkapelreiniging kunnen wij deze indien gewenst ook voorzien van een nieuw likje verf. Neem contact met ons op om een afspraak te maken.
Bel 040 205 18 82 of stuur een mail naar info@040groep.nl.

Heeft u vragen?

Neem contact met ons op!

Neem telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

Onze tevreden klanten gaven ons deze review score ...

9,8

Onze klanten beoordeelden 040 Klusbedrijf met een gemiddelde score van: 9,8. Wilt u weten hoe 040 Klusbedrijf door anderen is beoordeeld? Bekijk de reviews van onze klanten. Of geef zelf een beoordeling.

Beoordeel nu zelf

Wilt u een vrijblijvende & gratis offerte ontvangen?

U ontvangt van 040 Klusbedrijf vooraf gratis een vrijblijvende offerte. Vraag een offerte aan en ontvang zo snel mogelijk een prijsvoorstel.

Offerte aanvragen
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×